دامن تاریخ آکنده از صحنههای هولناک و جنایات ضد بشریست؛ جنایتهایی که انسان علیه انسان انجام داده و هیچ نیرویی از عالم دیگر در آن دخیل نبوده است، با این حال تاریخ بار دیگر بربریتی نوین را در حافظهاش ثبت کرد.
تمام جهان، بهویژه جهان عرب روزگار پرآشوب و آزمونهای سخت بسیاری را از سر گذرانده است اما هرگز با گروهی به وحشیگری و بیرحمی «داعش خوارج » روبهرو نشده بود؛ آن هم به نام اسلام، تأسفبارتر اینکه دامنه این فصل سیاه و فراموشناشدنی به افغانستان نیز کشیده شد و ظهور این پدیده به گونهای بود که هر انسان خردمندی را به هراس واداشت.
«دولت اسلامی عراق و شام» (ISIL)، که با نام «دولت اسلامی عراق و سوریه» (ISIS) نیز شناخته میشود؛ یک گروه افراطی با گرایش فکری وهابی/سلفی است.
رهبری این گروه عمدتاً در دست عربهای سنیِ عراق و سوریه است، تا ماه مارچ سال ۲۰۱۵، این گروه حدود ۱۰ میلیون نفر از جمعیت عراق و سوریه را تحت سیطرهء خود داشت.
افزون بر آن، داعش با همکاری گروههای محلی همپیمان خود بر بخشهایی از لیبیا، نیجریا و افغانستان نیز تسلط یافته بود، این گروه در دیگر مناطق از جمله شمال آفریقا و جنوب آسیا نیز فعال است و شریکان عملیاتی دارد.
در تاریخ ۲۹ جون ۲۰۱۴، داعش خود را «دولت اسلامی» و «خلافت جهانی» اعلام کرد، «ابوبکر البغدادی» را بهعنوان خلیفه برگزید و نام خود را به «الدولة الاسلامیة» (دولت اسلامی) تغییر داد.
داعش بهعنوان خلافت مدعی شد که اقتدار دینی، سیاسی و نظامی بر تمامی مسلمانان جهان دارد و مشروعیت همه امیران، گروهها، دولتها و سازمانها را منوط به گسترش سلطه خلافت و ورود نیروهایش به سرزمینهای آنان دانست و سایر حکومتها را نامشروع اعلام کرد.
سازمان ملل متحد این گروه را به دلیل نقض گسترده حقوق بشر مسئول جنایات جنگی معرفی کرده است، و سازمان عفو بینالملل گزارش داده است که داعش دست به تصفیه قومی در ابعاد تاریخی زده است.
این گروه از سوی بسیاری از کشورها بهعنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده و بیش از ۶۰ کشور بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم در حال نبرد با داعش هستند.