داعش چگونه مردم را به صفوف خود جذب می‌کند؟ بخش دوم

أحمد عابد

در بخش نخست مقاله عرض نمودیم که جذب افراد اساسی‌ترین عامل تداوم و بقای هر جریان سیاسی و مذهبی است؛ به‌همین دلیل جریان‌ تکفیری داعش نیز تلاش می‌ورزد تا با استفاده از ابزارهای تبلیغاتی_دعوتی مردم را به تشکیلات خود جذب کند. در بخش جاری به عوامل مختلف جذب افراد توسط داعش اشاره می‌نمائیم.

۱_: انگیزه‌های اقتصادی؛
در میان این شیوه‌ها، انگیزه‌های اقتصادی مهمترین و مؤثرترین ابزار برای جذب نیرو است؛ داعش از طریق پرداخت حقوق‌ بسیار بالا نسبت به سایر سازمان‌ها و تنظیم‌ها نیروی بیشتری جذب می‌کند.

به نظر می‌رسد که تعدادی از جوانان که با فقر، بی‌سوادی و بی‌کاری دست‌وپنجه نرم می‌کنند و آینده خوبی را برای خود متصور نمی‌کنند، به گروه داعش می‌پیوندند.

کشور تاجیکستان در این مورد نمونه بارز است که با ۱۰ میلیون جمعیت یکی از فقیرترین کشورها در آسیای میانه می‌باشد که صدها هزار نفر از شهروندان آن برای امرار معاش به کشورهای مختلف، به‌خصوص روسیه، مهاجر شده‌اند. بر اساس آمار، بیش از ۲ میلیون کارگر مرد در خارج از تاجیکستان به سر می‌برند و در آنجا به دام داعش می‌افتند.

در این مورد می‌توان مدعی شد که داعش اغلباً آسیب‌پذیرترین بخش‌های جامعه و طبقات محروم را برای عضوگیری خود انتخاب کرده است و افرادی که جذب این گروه می‌شوند انگیزه‌های اقتصادی دارند.

مردم آسیای مرکزی هرچند در دوره شوروی به سطحی از توسعه دست یافته بودند که از سایر بخش‌های آسیا به طور عمده بالاتر بود اما خیلی زود مراحل نزول زندگی آسوده و مرفه را سپری نمودند. در چنین شرایطی تعجب‌برانگیز نخواهد بود که مردم جهت رسیدن به آینده نوید‌بخش و در عین حال رهبری ظاهراً مذهبی با گروه داعش یک‌جا شوند.

سیستم داعش به این صورت است که تبلیغات قوی را در کنار وعده‌های مالی قرار می‌دهد تا جوانان مبتلا به رنج فقر و مشکلات اقتصادی را تبدیل به نیروی عملیاتی خود کند.

از همین‌رو در مراکز تعلیمی خود یک‌سری امکانات مالی را در خدمت جوانان قرار می‌دهد و به آن‌ها وعده می‌دهد که شرایط ازدواج آن‌ها را فراهم می‌سازد.

انگیزه‌های اقتصادی از جمله انگیزه‌های می‌باشد که دوست‌داران ثروت و پول را نیز به پیوستن به داعش تشویق و ترغیب می‌نماید. در این زمینه هرچند افراد بی‌بضاعت بیشتر و بهتر شکار می‌شوند اما دامی برای به دست آمدن افراد قدرت‌مند و ثروت‌مند نیز می‌باشد.

پس جوانان بی‌کار و قشر پائین جامعه که از ساختار جامعه خسته و مأیوس و از لحاظ روحی تضعیف شده‌اند، آماده پذیرش تفکرات افراطی و خارجی هستند زیرا این افراد با گرایش و پیوستن به داعش از لحاظ ایدیالوژیکی خشم و غضب خود را بر جامعه خالی می‌کنند.

Exit mobile version