در دو بخش قبلی، برخی از نکات مصاحبهای را که در سوریه با عضو داعش به نام مستعار “سلیم” انجام شده بود، بیان کردیم. ارتباط بین یورگن تودنهوفر و سلیم قطع میشود و فرد دیگری به نام “ابوقتاده”، یکی از اعضای آلمانی داعش در سوریه، در سال ۲۰۱۴ با تودنهوفر تماس میگیرد.
نام واقعی ابوقتاده، کریستان اِمده است که قبلاً یک مسیحی پروتستان بود. با تودنهوفر در ارتباط و بهعنوان مسئول بخشی از رسانههای داعش معرفی میشود.
ابوقتاده که فردی آشنا با رسانههاست، در مصاحبه هیچ معلومات محرمانهای در باره رهبران داعش فاش نمیکند. تلاش داشت که واقعیتهای مربوط به این گروه را مخفی کند. در اکثر موارد سکوت میکند یا با احتیاط پاسخ میدهد. او آگاه بود که نکات مصاحبهاش منتشر نخواهد شد اما چون عضو داعش بود راجع به ایدیالوژی این گروه بحث میکند.
ایدیالوژی و معمول داعش اینست که هر گروه یا فرد مسلمانی را که اندکی از تفکر آنها فاصله داشته باشد، کافر یا مرتد میخواند. چنین افرادی را از اسلام خارج میداند و دشمن درجهیک خود میخواند.
در مصاحبه از ابوقتاده در باره جنبش حماس سؤال شد که شما در این زمینه چه میگوئید؟ او پاسخ داد:
“حماس و حزبالله از یک جنس هستند؛ حماس دموکراتهایی در لباس اسلام هستند. برای اینکه خیال تان راحت شود، باید بگویم که دوستان ما در غزه گفتهاند حماس برای ما از اسرائیل هم خطرناکتر است.”
از ابوقتاده در مورد تعداد ارقام و آمار داعش در خاورمیانه پرسیده میشود؛ او میگوید:
“آمار دقیق در دسترس نیست اما میتوانم بگویم که روزانه حدود پنجاه نفر که به زبان روسی صحبت میکنند به ما ملحق میشوند. گفته میشود که در یک ماه بیش از شش هزار جنگجو به صفوف ما پیوستهاند. پس از تصرف موصل، تعداد نیروهای ما در عراق ده برابر شد.”
پیوستن اتباع کشورهای روسزبان (که سابقاً بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بودند) به داعش در خاورمیانه موضوعی قابلتوجه است. از یک دهه گذشته تاکنون، اتباع این کشورها بهویژه تاجیکستان، به داعش ملحق شدهاند.
اتباع تاجیکستان و دیگر کشورهای آسیای مرکزی و شمالی، علاوه بر حضور در خاورمیانه، طی سه سال گذشته در افغانستان نیز برای انجام حملات انتحاری به کار گرفته شدهاند.
در کشورهای شمال و آسیای میانه، اجرای بسیاری از احکام اسلامی با محدودیتهای شدید مواجه است. آزادیهای مذهبی مسلمانان در این مناطق بسیار محدود بوده و آنها حتی نمیتوانند در زندگی روزمره خود بهصورت فردی طبق شریعت عمل کنند.
این محدودیتها، که به بهانه مبارزه با تروریسم در آسیا اعمال میشوند، در واقع موجب نارضایتی مسلمانان شده و زمینه را برای جذب آسان آنها به گروههای افراطی و تکفیری مانند داعش فراهم کرده است.