در واقع در خصوص چیستی و کُنه داعش؛ برای همگان هویدا و پیداست که داعش، نامی است که با وحشت، خشونت و ترور گره خورده است، این گروهک تروریستی، و سازمان استخباراتی با ایدئولوژی منحرف و اعمال وحشیانه خود، نه تنها به امنیت و ثباتِ صلح در منطقه لطمه زده، بلکه شرف، عزت و کرامتِ انسانیت عصر نوین را نیز به تمسخر گرفته است.
داعش با رویکردی غیر ثابت و با تفسیری تحریف شده از اسلام، به دنبال برقراری خلافت اسلامی و ترویج خشونت و نفرت است، و امروزه یکی از بزرگترین تهدیدات برای امنیت و صلح به حساب می آید.
داعش تئوری جدیدی نسبت به تدین و سبک نوینی از دینداری ارائه کرده است که در حقیقت میتوان بدان نام جدیدی از یک قرائت و خوانش جدیدی که فرسنگ ها از اصل و اساس این دین به دور است، گذاشت.
شاید اگر امروز جامعه مسلمانان در برابر تهدید خارجی قرار می گرفتند تا این اندازه احساس ضعف و فروماندگی نمی کردند، اما تولید نظریه پردازنان و تئوریسن هایی که هسته و تار و پود داعش را تنیده اند، با استفاده از نام اسلام، اصل اسلام را مورد هدف قرار داده اند.
و این امر باعث شده که مسلمانان دچار ضعف و تردید شوند، و در سوی دیگر به دشمنان اسلام این فرصت را فراهم نموده تا به جوامع اسلامی لشکرکشی کرده و آنجا را محلی برای تحمیل افکار و اهداف خود قرار دهند.
در این میان علماء به عنوان رهبران فکری و مذهبی مسلمانان، مسئولیت خطیری در خصوص این تراژدی و این قرائت نو پدید دینی و جهادی به عهده دارند.
به درستی که علمای اسلام وظیفه دارند تا دین را از پلشتی باورهای انسانیِ نو پدید پاک نمایند و اندیشه های مخرب و تخریب گر را از اطراف این دین پاک و بی آلایش به دور نمایند، در این میان نیاز است تا به وظایفی چند نسبت به علما اسلام اشاره داریم که در این برهه حساس و عصر جدید بدان نیاز شدید احساس می گردد:
1ــ تفسیر صحیح اسلام:
علماء باید با تفسیر صحیح و منطقی از اسلام، مفهوم صلح، رحمت و عدالت در اسلام را به طور کامل و شفاف ارائه دهند؛
2ــ افشاگری ایدئولوژی و باورهای داعش:
دانشمندان و علمای جهان اسلام باید با افشاگری افکار و اعمال منحرف داعش و نشان دادن فاصله این گروه با اسلام واقعی، مردم را از خطرات این گروه آگاه کنند.
3 ــ مبارزه با تفرقه و تعصب:
علماء باید با ترویج وحدت و همدلی بین مسلمانان، از سوء استفاده داعش از اختلافات مذهبی جلوگیری کنند.
4ــ آموزش و تربیت نسل جوان:
علماء باید با آموزش و تربیت نسل جوان در مسیر اسلام واقعی و مبارزه با افکار و عقاید باطل از جذب آنها به گروه های باطل مانند داعش جلوگیری کنند.
علماء به عنوان رهبران فکری و مذهبی مسلمانان، نقش حیاتی در تبیین باورهای این گروه تروریستی داشته و یکی از مسئولیت های اساسی آنان رد اندیشه های داعش و مبارزه علیه آن میباشد، علماء با آگاهی و تحلیل از خطرات داعش و کاهش نفوذ آنها می توانند کمک شایانی به جامعه و امت اسلامی انجام دهند.
و نکته قابل ذکری که در این میان می بایست به آن اشاره داشت این است که به هر اندازه اندیشه تندروانه سازمان و گروه داعش در جامعه جا باز کند به همان اندازه باور و اتکای مردم به نظام اسلامی کم رنگ خواهد شد.
بناء بر تمامی آحاد مسلمانان و بخصوص علما و اندیشمندان این سرزمین لازم است که در خصوص این پدیده شوم، دست به هم داده و اقدامی عملی و اساسی نمایند.