تفاوت های میان دیدگاه امارت اسلامی و داعش!

اسد غورزنگ

تفاوت‌هایی میان دیدگاه‌ امارت اسلامی و داعش!
اسد غورزنگ

میان امارت اسلامی افغانستان و گروه داعش در زمینه دیدگاه‌ها و استراتژی‌ها؛ تفاوت‌های بنیادی، اسلامی و سیاسی قابل توجهی وجود دارد.

امارت اسلامی که از ابتدا به‌عنوان یک حرکت ثابت و قابل‌اعتماد باقی مانده است، در بسیاری از مسائل اسلامی، فرهنگی، بنیادی و سیاسی تفاوت‌های عمیق و آشکاری با داعش دارد. ما در اینجا به‌عنوان نمونه، دیدگاه‌ها و تفاوت‌های امارت اسلامی و داعش را در برخی موضوعات بررسی خواهیم نمود. امید است خوانندگان آن را به‌خوبی مطالعه کنند.

۱- امارت اسلامی افغانستان:
امارت اسلامی تمرکز کامل بر حدود جغرافیایی افغانستان دارد و بر تطبیق شریعت در داخل کشور تأکید می‌ورزد. این حرکت از رهبری منظم و مبتنی بر شورا برخوردار است که تحت قیادت “امیرالمؤمنین” فعالیت می‌کند. رهبر خود را با مشورت تعیین نموده و تصمیمات را نیز بر اساس مشورت اتخاذ می‌نمایند.

امارت اسلامی به ایجاد حکومتی باثبات متعهد است و از تمام تلاش خود برای فعال‌سازی نهادهای دولتی و ارائه خدمات به‌طور نرمال، کار می‌گیرد. امارت اسلامی در زمینه تطبیق شریعت، راه اعتدال را پیش گرفته و به اصول فرهنگی و سنتی منطقه توجه دارد.

رهبران و پیروان امارت اسلامی در عموم راجع به مسائل تکفیر بسیار محتاط عمل کرده و تنها کسانی را مرتد می‌دانند که آشکارا مرتکب کفر شوند. پیروان و مسئولان امارت اسلامی به‌طور کلی پیرو مذهب حنفی و اهل سنت و جماعت هستند.

آن‌ها از فقه و اصول مذهب حنفی پیروی کرده و به نظریات علمای این مذهب اهمیت زیادی می‌دهند. علاوه بر این، برای سایر مذاهب اهل سنت و جماعت احترام کامل قائل هستند. همچنین، به‌صورت نظری، مسئولیت حفاظت از اقلیت‌های مذهبی (مانند شیعیان) را به‌طور جدی مورد توجه قرار می‌دهند.

مقامات و اعضای امارت اسلامی از حمایت و همکاری کامل مردم برخوردار هستند. آن‌ها در رفع مشکلات، شکایات و مسائل مردم به‌طور جدی برخورد کرده و اقدامات سریع انجام می‌دهند. همچنین، اغلب با مردم در زمینه‌های حکومت‌داری، مدیریت و توسعه مشورت می‌کنند.

امارت اسلامی تلاش می‌ورزد با کشورهای اسلامی و ملت‌های مسلمان روابط برقرار کند و خود را حامی وحدت جهان اسلام می‌داند. آن‌ها معمولاً از مداخله در امور سایر حرکت‌ها و کشورهای اسلامی پرهیز می‌کنند. موضع امارت اسلامی بر اجرای کامل شریعت استوار بوده و از افراط و تفریط دوری می‌جوید. تفسیر آیات قرآن و احادیث نبوی در این حکومت تحت هدایات علمای مذهب حنفی انجام می‌شود.

۲- داعش:
داعش به‌طور دروغین ادعای خلافت جهانی دارد و از این طریق تلاش می‌کند مردم را جهت رسیدن به اهداف سیاسی خود به بازی بگیرد. این گروه تمام ساختارهای سنتی را رد کرده و فقط نظریات افراطی خود را می‌پذیرد. داعش هرگونه مخالفت را در ساحات تحت کنترل خود با شدیدترین روش سرکوب می‌کند و بر اساس فکر باطل خود تمام جهان اسلام را بی‌ثبات می‌سازد. هر کسی را که با نظریات این گروه موافق نباشد، مرتد می‌خواند.

داعش برای پیشبرد اهداف خود از روش‌های بی‌رحمانه‌ای مانند قتل‌ عام، بمب‌گذاری و انتشار ویدئوهای وحشتناک استفاده می‌کند. ساختار این گروه دیکتاتوری است که رهبر آن قدرت مطلق دارد. نقش شوری ضعیف است و در مقابل هر نوع جفا عکس‌العملی سختی نشان می‌دهد.

این گروه به جای تلاش برای ایجاد حکومت باثبات، گسترش جنگ و وحشت را در اولویت قرار داده است. داعش در تطبیق شریعت خشونت‌آمیز عمل کرده و فقط تفسیر افراطی خود را قبول دارد. آن‌ها باور دارند که هرگونه فرهنگ یا سنت محلی که با تفسیر آن‌ها همخوانی نداشته باشد، محکوم به نابودی و زوال است.

داعش در مسئله تکفیر بسیار سخت‌گیر است و به‌طور گسترده مسلمانانی را که با تفسیرهای آن‌ها موافق نیستند، مرتد می‌داند. حتی گروه‌هایی که به‌صورت نظری از نظام اسلامی حمایت می‌کنند (مانند طالبان)، از دیدگاه آن‌ها گمراه و خارج از دین محسوب می‌شوند. داعش تفاسیر مذهبی سخت‌گیرانه‌ای را می‌پذیرد و پیروی از مذاهب فقهی مانند حنفی، شافعی یا سایر مذاهب اهل سنت را رد می‌کند. آن‌ها تنها بر اساس تفسیر خود عمل کرده و هر دیدگاهی جز دیدگاه خود را مردود می‌شمارند.

داعش آیات قرآن و احادیث نبوی را به‌صورت سخت‌گیرانه و مطلق تفسیر می‌کند. آن‌ها به نظریات خود اولویت مطلق داده و تفاسیر دیگر را کاملاً رد می‌کنند. رفتار داعش با مردم سخت‌گیرانه و بی‌رحمانه است؛ آن‌ها از طریق ایجاد ترس و وحشت مردم را به اطاعت وادار می‌کنند. افراد عادی که با نظریات آن‌ها موافق نباشند، به اتهام کفر یا خیانت کشته می‌شوند.

داعش به بهره‌برداری شدید از منابع اقتصادی و دارایی‌های مردم شهرت دارد. آن‌ها مردم را مجبور به پرداخت مالیات‌های سنگین می‌کنند و در صورت نافرمانی، مجازات‌های شدیدی اعمال می‌کنند. در مجموع، تفاوت‌های عمیقی میان داعش و امارت اسلامی وجود دارد که در اینجا تنها به چند نمونه از آن‌ها اشاره شد.

Exit mobile version