امروزه که دوران رسانههاست و شبکههای اجتماعی تأثیر گستردهای بر زندگی مردم دارند، خوارج داعشی نیز با استفاده از امکاناتی که از سوی اربابان خود در اختیارشان قرار گرفته، از استودیوهای پیشرفته و دوربینهای حرفهای بهره میبرند، آنان حتی صحنههای سربریدن، اعدام و دیگر رفتارهای وحشیانه یا محاکمه صحرایی خود را مستندسازی و منتشر کردهاند.
تمام این اقدامات برای آن است که بر ذهن مردم تأثیر بگذارند و آن ترس پنهان و عذاب وجدانی را که خودشان از انجام چنین جنایاتی در دل دارند؛ از انظار عمومی پنهان سازند. این ویدیوها با کمپاینهای گسترده تبلیغاتی از سوی مسئولان داعش همراه است، و برخی رسانههایی که اصول روزنامهنگاری را زیر پا گذاشتهاند و تأمین مالیشان در اختیار حامیان داعش است؛ آنها را منتشر میکنند.
این رسانهها در واقع میکوشند چهرهٔ اسلام را خدشهدار کنند و به جهان نشان دهند که این به اصطلاح مجاهدین و این اعمال نماد اسلاماند، در حالی که میتوان این پروژه را یک طرح استخباراتی مشترک برای تخریب و تحقیر اسلام دانست.
داعش برای ارائهٔ تصویری مثبت از اقدامات و چهرهٔ خود؛ شماری از نویسندگان و بهظاهر علمایی را به کار گرفته که در ظاهر مسلمان، دانشمند یا ملا به نظر میرسند اما در واقع مزدوران اجیر و وابسته به سرویسهای استخباراتی بیگانهاند که دارای افکار و فرهنگ خوارجی هستند. اینان بهخاطر پول، امکانات و منافع مادی، هیچ احترامی برای دین و ارزشهای آن قائل نیستند و در برابر آینده و عواقب کار خود نیز بیتفاوتاند.
در رسانههای وابسته به داعش، مقالات و بیانیههای فراوانی منتشر شده که این عالمان و نویسندگانِ اجیرِ بینامونشان، در ستایش این گروه با چشمانی بسته نوشتهاند و با هدف تخریب افکار جوانان و گمراهسازی آنان منتشر کردهاند. خوشبختانه این تلاشها از سوی مجاهدین واقعی، نویسندگان مسلمان و فرهیختگان دلسوز با پاسخهای مناسب خنثی شده و چهرهٔ پلید این مزدوران افشا گردیده است.
متأسفانه انترنت و شبکههای اجتماعی بهویژه در اروپا، به ابزاری برای عضوگیری و جذب حمایت مالی این گروه تبدیل شدهاند، در بسیاری از کشورهای جهان افرادی فریبخوردهٔ داعش بهخاطر همین پیامها و شعارها شناسایی و بازداشت شدهاند، و برخی نیز به اشتباه خود اعتراف کردهاند؛ زیرا این شبکههای آنلاین در مقایسه با موبایل و دیگر وسایل، ابزارهایی ساده، ارزان و مؤثر برای رساندن پیام و فریب دادن افراد هستند.
تجربهها نشان دادهاند که هر گروه یا نهادی که در میدان جنگ و مبارزه نظامی شکست میخورد، بهسوی اشغال فرهنگی و گمراهسازی فکری روی میآورد اما با گذشت زمان، این نوع مبارزه نیز همانند شکست نظامی به آستانهٔ نابودی میرسد و دستاوردی برای آنان ندارد، از همین رو چنین اقدامات و نوشتههایی از سوی داعشیان؛ آخرین تصویر از آرمانهای شکستخوردهای است که اکنون بر لبهٔ نابودی ایستادهاند.