مسجد الاقصى محل اسراء و معراج خاتم الانبياء:
قدس آخرین ایستگاه زمینی سفر اسرار آمیز اسراء و مبتداء سفر آسمانی معراج است.
[سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الأقصى]. «تسبیح و تقدیس خدایی را سزاست که بنده خود (محمد پسر عبدالله) را در شبی از مسجد الحرام (مکه) به مسجد الاقصی (بیت المقدس) برد».
خاتم الانبياء به دستور رب العالمین از مسجد الحرام به مسجد الاقصی رفتند، آنجا با پیامبران ملاقات نموده و امامت را در نماز بر عهده داشتند.
این جریان بیانگر انتقال رهبری دینی جهان از انبیای گذشته به امتی جدید و کتابی جدید و پیامبری جدید است، پیامبر جهانی، کتاب جهانی و امت جهانی.
چنانکه خداوند متعال میفرماید: [وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِلْعَالَمِينَ]. «ما تو را جز به عنوان رحمت برای جهانیان نفرستادهایم».
واقعه اسراء و معراج سرشار از رازهایی است که حاکی از اهمیت این مکان مبارک دارد، جایی که خاتم الانبیاء صلی الله علیه وسلم از مسجد الحرام به همراهی حضرت جبرئیل علیه السلام، براق را به صخره بستند.
زیرا آنحضرت از مسجد الاقصی به مقصد صدرة المنتهی رفتند و از اینجا بود که صخره و دیوار براق برای مسلمانان به عنوان یادگار ماندند.
مسجد الاقصى سومين مسجد معظم مسلمانان:
طبرانی در حدیث مرفوع و حسن الاسناد از ابو درداء رضی الله عنه روایت کرده است:
«الصَّلَاةُ فِي الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ بِمِائَةِ أَلْفِ صَلَاةٍ وَالصَّلَاةُ فِي مَسْجِدِي بِأَلْفِ صَلَاةِ وَالصَّلَاةُ فِي بَيْتِ الْمَقْدِسِ بِخَمْسِمِائَةِ صَلَاةٍ ».«نماز در کعبه ثواب صد هزار نماز و نماز در مسجد من (مسجد النبي) ثواب هزار نماز و نماز در بیت المقدس ثواب پانصد نماز را دارد».
نیز صحیحین از ابو سعید خدری و ابوهریره رضی الله عنهما روایت نمودهاند که پیامبر اسلام صلی الله علیه وسلم فرمودند:
«لَا تُشَدُّ الرَّحَالُ إِلَّا إِلَي ثَلَاثَةِ مَسَاجِدَ : مَسْجِدِي هَذَا، وَمَسْجِدِ الْحَرَامِ، وَمَسْجِدِ الْأَقْصَي»، یعنی «بار سفر بسته نمیشود مگر برای سه مسجد: مسجد الحرام، مسجد الاقصی و مسجد من (که اینجاست)».
در این حدیث چون صیغهء حصر است هیچ مسجدی دیگر با این سه مساجد قابل مقایسه نیست، و ثواب نماز خواندن در همه مساجد برابر است و مسلمانان فقط میتوانند برای این سه مساجد بار سفر ببندد و عزم سفر نمایند.
بيت المقدس سومين شهر معظم مسلمانان:
بيت المقدس سومین شهر معظم در اسلام است زیرا شهر اوّل در اسلام مکه مکرمه است که خداوند متعال آن را با مسجد الحرام شرف و برتری داده است.
[إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِي بِبَكَّةَ مُبَارَكًا وَهُدًى لِلْعَالَمِينَ]. یعنی «بیشک که نخستین خانه که مقرر شده برای مردم، آن است که در مکه میباشد با برکت و هدایت برای جهانیان است».
دومین شهر، شهر مدینه منوره است که خداوند متعال آن را با مسجدالنبی و آرامگاه پیامبر اسلام صلی الله علیه وسلم برتری داده است.
سومين شهر، شهر بیت المقدس است که خداوند متعال آن را با مسجد الاقصی برتری و فضیلت داده است.
[سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الأقصى الَّذِي بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آيَاتِنَا]. «تسبیح و تقدیس خدایی را سزاست که بنده خود (محمد پسر عبدالله) را در شبی از مسجد الحرام (مکه) به مسجد الاقصی (بیت المقدس) برد آنجا که دور و بر آن را پربرکت (از اقوات مادی و معنوی) ساختهایم تا در این کوچ یک شبه زمینی و آسمانی برخی از نشانههای (عظمت و قدرت خداوندی) خود را بدو بنمایانم».
«بَارَكْنَا حَوْلَهُ» همانجا که اطرفش را پر برکت ساختیم، وقتی که اطرف و حومهاش بابرکت باشد پس به یقین خود مبارک نیز بابرکت است.
در تفسیر معارف القرآن آمده است:
در آیه «بَارَكْنَا حَوْلَهُ» مراد از حول سرزمین شام است، و برکات آن دینی و نیز دنیوی است، برکات دینی از این قراراند که قبله، مسکن و مدفن تمام انبیای سابق علیهمالسلام در آنجاست، و برکات دنیوی سرسبز شدن زمین آن و سرازیر شدن نهرها و چشمه های عمده و باغات و غیره در آن میباشد.