در ادامه مزایای نظام اسلامی، امروز چند مزایای دیگر این نظام را برای شما ارائه میدهیم:
۴- اجرای عدالت:
اجرای عدالت از اهداف عالیه نظام اسلامی است، سایر نظامها هرگز این اصل را رعایت نمیکنند. در آنها افراد با وضعیتهای بالا از مجازاتهایی که برای افراد با وضعیتهای پایین تعیین شدهاند، معاف هستند که این کار را هیچگونه عدلی ایجاب نمیکند. در نظام اسلامی مثالهای زیادی از عدالت وجود دارد که یکی از آنها را به عنوان نمونه ذکر میکنیم.
امام بخاری رحمهالله در صحیح خود از عروه بن زبیر رضیاللهعنه حدیثی روایت میکند که ترجمه آن چنین است: “در فتح مکه یک زن سرقت کرد، مردم قوم آن زن نزد اسامه بن زید رضیاللهعنه آمدند تا در مورد حد (مجازات) به پیامبر صلیاللهعلیهوسلّم شفاعت کند و گفتگو نماید. وقتی که او موضوع را با پیامبر صلیاللهعلیهوسلّم در میان گذاشت، رنگ صورت مبارک تغییر کرد.
به اسامه رضیاللهعنه فرمود: آیا با من در مورد حدود پروردگار متعال صحبت میکنی؟ راوی میگوید: سپس مغرب شد و پیامبر صلیاللهعلیهوسلّم خطبهای ایراد کرد و چنین فرمود: قسم به خداوند که مردم پیشین هلاک شدند به این دلیل که اگر فردی شریف سرقت میکرد، او را میبخشیدند، اما اگر فرد ضعیفی میسرقت کرد حد (مجازات) را بر او جاری میکردند. قسم به خدا اگر فاطمه، دختر محمد، دزدی کند دست او را قطع میکنم.
از این حدیث، روش و تأکید نظام اسلامی در زمینه عدالت بهوضوح نمایان است که مردم نادان آن را نادیده میگیرند.
عدالت در دوران خلافت عمر بن عبدالعزیز رحمهالله نیز بهعنوان یک نام برجسته شناخته میشود که حتی مخالفان او نیز نمیتوانستند از این عدالت چشمپوشی کنند. عدالت او بهقدری گسترده بود که حتی پرندگان نیز از آن بهرهمند میشدند، در دار الاسلام حتی هیچ فردی برای دریافت زکات نیازمند نمیماند، زیرا منبع نظام اسلامی اسلام است و اسلام همواره بر عدالت تأکید دارد.
پروردگار متعال میفرماید:
«اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ» (سوره المائده، آیه ۸)
ترجمه: عدالت کنید که این (عدالت) به تقوا نزدیکتر است و از خدا بترسید زیرا خداوند از آنچه که انجام میدهید آگاه است.
همچنین میفرماید:
«وَإِذَا حَكَمْتُمْ بَيْنَ النَّاسِ أَنْ تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ» (سوره النساء، آیه ۵۸)
ترجمه: زمانی که بین مردم حکم میکنید باید به عدالت حکم کنید!
برای تحقق عدالت، نظام اسلامی اصول زیادی دارد که برخی از آنها به شرح زیر است:
۱_: مسلمانان را از رشوهخواری منع میکند تا مال حرام از کسی به ناحق گرفته نشود.
۲_: عدالت شاهدان را در شهادت شرط میداند تا هیچ حکمی به ناحق صادر نشود و عدالت از بین نرود.
۳_: برای تحقق عدالت، حدود و قصاص در نظام اسلامی اجرا میشود تا قاتل یا جنایتکار بدون مجازات باقی نماند.
اینها تنها چند نمونه هستند، موضوعات بسیار دیگری در این زمینه وجود دارند که موضوع را طولانی میکند. ما به همین سه مورد بسنده میکنیم.
ادامه دارد…