پیروزی هیئت تحریر الشام در سوریه در تغییر وضعیت خاور میانه و مواضع بینالمللی از جایگاه بسیار مهمی برخوردار است. هیئت تحریر الشام مجموعهای از گروههای مسلح به شمار میرود که علیه رژیم بشار اسد فعالیت دارند و هدف آنها سرنگونی رژیم ظالمانه بشار اسد در سوریه و تأسیس یک نظام صالح است. در حالی که گروه داعش با تفاوتهایی که با هیئت تحریر الشام دارد، برای گسترش نفوذ خود علیه گروههای اسلامی میجنگد.
علاوه بر هیئت تحریر الشام در سوریه، کردها نیز بر منطقه جغرافیایی وسیعی تسلط دارند، گروه داعش نیز در برخی مناطق نفوذ دارد اما مناطق تحت کنترل این گروه کم است؛ دو گروه مذکور موانعی در برابر تحریر الشام بهشمار میروند که ممکن است با حمایت برخی کشورها، بهعنوان نیروهای نیابتی، اقدامات نظامی هماهنگی علیه هیئت تحریر الشام انجام دهند.
کردها ممکن است به سطح داعش خطرناک نباشند و راه تعامل را به جای جنگ انتخاب کنند، اما گروه داعش تجربه طولانی در جنگهای نیابتی دارد. این گروه مزدور، بهعنوان ابزار فشار نظامی در کشورهای مختلف، بهویژه در خاورمیانه علیه گروههای اسلامگرا و برخی کشورها مورد استفاده قرار گرفته است؛ افزون بر این، رهبری و فرماندهی داعش در خاور میانه مستقر است و این امر باعث میشود که آنها برای حفظ نفوذ خود در سوریه و منطقه تلاشهای گستردهای انجام دهند.
با توجه به موقعیت استراتژیک سوریه، این کشور برای ایران، روسیه و سایر کشورها بسیار مهم است، آنها میخواهند پیشرفتهای آمریکا و متحدانش در خاور میانه را زیر نظر داشته باشند؛ با اینحال، بهنظر میرسد که روسیه بهدلیل درگیری در جنگ اوکراین، خاور میانه را ترک کند. این امر ممکن است هیئت تحریر الشام را به سوی ثبات سوق دهد اما ایران همچنان میتواند تهدیداتی را ایجاد کند.
رژیم صهیونیستی که در حال حاضر درگیر مناقشهی فلسطین است، تحولات گروههای اسلامگرا در خاورمیانه را زیر نظر دارد و نمیتواند بیطرف باقی بماند، زیرا رژیم اسرائیل میترسد که تجهیزات نظامی باقیمانده از رژیم بشار اسد برای تقویت گروههای جهادی در خاورمیانه، از جمله حماس، استفاده شود و با ایجاد یک اتحاد، چالشی جدی برای اسرائیل ایجاد کنند.
با توجه به اهمیت سوریه در خاور میانه، کامل بودن و تداوم اقتدار تحریر الشام در تضاد کامل با اهداف راهبردی صلیبیها است؛ با این حال، هیئت تحریر الشام میتواند با تطبیق شریعت، حفظ حمایت مردمی، گذشت از انتقامجویی، اجرای عفو عمومی و حفظ بیطرفی در سیاست بینالمللی، تعاملات مثبت ایجاد کرده و یک نظام مرکزی و با ثبات را پایهگذاری کند و به سوی ثبات پایدار گام بردارد.