مسجدالاقصی به عنوان یکی از مقدسترین و در عین حال کلیدیترین و پرمناقشهترین نقاط روی زمین همواره در طول تاریخ مطرح بوده است. این مسجد جایگاه ویژهای در بین مسلمانان دارد و نخستین قبله و سومین مکان مقدس آن¬ها به شمار میرود.
پیامبر اسلام^ در شب اسرا به این مسجد منتقل شد و خارقالعادهترین گردهمایی تاریخ بشر در اینجا رخ داد.
در واقعه اسرا تمام انبیا در مسجدالاقصی به حضرت محمد^ اقتدا کردند و پشت سر ایشان نماز خواندند. در اسلام، نام مسجد الاقصی در کنار مسجد الحرام، مسجد النبی به¬عنوان با فضیلتترین مساجد آورده شده. این مکان مدفن بسیاری از پیامبران و اصحاب پیامبران است.
مسجد الاقصی را داوود نبی بنا نهاد و حضرت سلیمان آن را تکمیل کرد. پیامبر اکرم^ تا هفده ماه پس از هجرت به سمت این مسجد نماز میگذارد و معراج پیامبر قبل از هجرت از این مسجد صورت گرفته است. علت نامگذاری این مسجد به نام مسجد الاقصی، به خاطر دوری آن از مسجدالحرام بوده است. الاقصی در لغت به معنای دور، دورترین و به نهایت رسیدهترین است. مسجدالاقصی به معنی دورترین مسجد است.
مقدمه:
بیش از ۶۰ سال است که مسلمانان و مردم فلسطین انواع و اقسام مصیبتها، سختیها، مرارتها و تلخیها را متحمل میشوند. هزاران نفر آواره و بیخانمان، ترور و قتل عام، زندانی و شکنجه شدند، زنان بیوه، و کودکان یتیم گردیدند، اموال و داراییها غصب شده، خانهها و منازل و مزارع تخریب شدند، در حالیکه مسجد الاقصی اولین قبله مسلمین بوده و یکی از سه مساجد محترم مسلمانان است که بدست خونخواران صهیونیست به اسارت درآمد. اما هنوز صهیونیستهای خون آشام، دستهای کثیفشان به خون مظلومان آغشتهاند و از قتل و غارت سیر نشدهاند و مثل جهنم ندای هل من مزید؛ را سر میدهند. و از طرفی روسیه، اروپا و غرب با تمام قدرت، از این جنایتکاران حمایت کرده انواع و اقسام مهمات و اسلحههای جنگی پیش رفته و کمکهای میلیاردیشان، بیوقفه بسوی این غاصبان سرازیر است. آری اگر با دیده حقیقت بنگریم؛ تسلط یک مشت صهیونیست بر قلمرو عالم اسلام برای یهود عزتی نیست؛ بلکه این مجازات سرکشی مسلمانان به حساب اعمال و کردار بد آنهاست؛ زیرا مسلمانان با وجود همه این بدبختیها، الله و رسولش را فراموش کرده از دستورات اسلام فاصله گرفتهاند و از آخرت غافل و در شأن و شوکت دنیا غرق شدهاند. سران و فرمانروایان اعتماد و توکلشان به کفار و غربیها است و دستگدایی و کمک را به سوی آنها دراز کردهاند، و اختلاف و تفرق و گروهگرایی را پیش گرفتهاند، همان راهی که خداوند متعال بشدت از آن منع کرده است: [وَأَطِيعُوا الله وَرَسُولَهُ وَلَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ وَاصْبِرُوا إِنَّ الله مَعَ الصَّابِرِينَ ]. «و از خدا و پیغمبرش اطاعت نمائید و (در میان خود اختلاف و) کشمکش مکنید، (که اگر کشمکش کنید) درمانده و ناتوان میشوید و شکوه و هیبت شما از میان میرود (و ترس و هراسی از شما نمیشود). شکیبائی کنید که خدا با شکیبایان است».( )
بدیهی است تنها معالجه و راه حل اینست که ما به اسلام برگردیم و از بداعمالی خویش نادم شده قلباً و خالصاً توبه کنیم و از تقلید و اعتماد بر دشمنان اسلام چه در معاشرت و چه در سیاست جداً خودداری نمائیم و از دستورات اسلام پیروی کرده خدا و رسولش را همانگونه اطاعت و پیروی کنیم که اولین فاتح قدس؛ بدون خونریزی حتی یک نفر، پدرزن رسول خدا^ و داماد علی، خلیفه دوم مسلمین عمر اطاعت نمود.
چنانکه خداوند میفرماید: [وَأَنْتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ]. «و شما برتر هستید اگر که براستی مومن باشید».( )
به امید روزی که مسلمانان عزت و اعتماد از دست رفته خود را باز یابند، و به اتحاد و انسجام برسند انشاء الله.
اهمیت مسجد الاقصى:
مسجد الاقصی در اسلام از اهمیت خاص و ویژهای برخوردار است. زیرا بعد از بیت الله دومین مسجد روی زمین است.
چنانکه قرآن تصریح نموده است: [إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِي بِبَكَّةَ مُبَارَكًا وَهُدًى لِلْعَالَمِينَ]. «بیشک که نخستین خانه که مقرر شده برای مردم، آن است که در مکه میباشد با برکت و هدایت برای جهانیان است».( )
حضرت ابوذر از پیامبر اکرم^ روایت میکند: که گفتم: یا رسول الله کدام مسجد برای اولین بار در زمیـن بنـا شده است؟ فرمودند: مسجد الحرام. گفتم: سپس کدام یک؟ فرمودند: مسجد الاقصی. گفتم: فاصله زمانی بین آن دو چقدر بوده؟ فرمودند: چهل سال.( )
از این روایت مشخص میگردد که بانی هر دو مسجد؛ مسجد الحرام (كعبه) و مسجد الاقصى حضرت آدم بوده است. و چون که بیت الله «مسجد الحرام» قبله حضرت آدم و تمام انبیاءو مومنین بوده، بعد از حوادث نوح بنای آن تخریب شده بود، تا اینکه به ابراهیم دستور داده شد مسجد الحرام را تجدید بنا نماید و قبله حضرت ابراهیم و امتش نیز مسجد الحرام بود.
و مجدداً به همین صورت مسجد الاقصی در زمان حضرت سلیمان نیز بازسازی و تجدید بنا شد زیرا مسجد الاقصى محل تدفین اکثر انبیاء است.