۱۲ سال قبل در چنین روزی، یکی از چهرههای بزرگ تاریخ معاصر افغانستان؛ مردی که این کشور را از فرو رفتن در باطلاقی مهلک نجات داد، دعوت حق را لبیک گفته و دنیای فانی را وداع گفت.
امیرالمومنین ملا محمد عمر مجاهد رحمهالله، مؤسس و نخستین امیر امارت اسلامی افغانستان، مردی بود که رهبری را با هدفی روشن و آرمانهایی بزرگ در زمانی که کشور در بحرانهای داخلی و خارجی غرق شده بود، بر عهده گرفت.
او در مسیر جهادش، رنجها و سختیهای بیشماری را متحمل شد، اما با آنهم هیچگاه دست از جهاد نکشید و میدان مبارزه را ترک نکرد.
پس از فروپاشی حکومت کمونیستی در افغانستان و شروع جنگهای داخلی، کشور در معرض چالشهای بیپایانی قرار گرفت.
در این زمان بود که ملا محمد عمر مجاهد رحمهالله وارد عرصه شد و با تأسیس حرکت طالبان و متعاقبا پایاندادن به جنگهای داخلی، برای اولین بار در تاریخ افغانستان حکومتی مبتنی بر شریعت اسلام را اعلام کرد.
امارت اسلامی افغانستان، بهویژه در سالهای نخستین حکومت خود، با تمامی مشکلات و موانع، توانست امنیت را در کشور برقرار کند.
در زمانی که مردم رنجدیده افغانستان در بسیاری از نقاط این کشور تحت ظلم و ستم قرار داشتند، امارت اسلامی به قیادت ملامحمد عمر توانست نظم و عدالت را برقرار نموده و جلو گروههای جنایتکاریکه کشور را به هرجومرج کشانده بودند، بگیرد.
امارت اسلامی در طول پنج سال حکومت اول خود در افغانستان، بسیاری از مشکلات کشور را حل کرد؛ بگونهای که مردم توانستند از امنیت سرتاسری برخوردار شوند و کشور از وضعیت بحرانی خارج شد.
افغانستان در آن دوران بهعنوان یک کشور مستقل با حاکمیتی مبتنی بر قوانین اسلامی شناخته میشد و تلاشهای بیشماری انجام گردید تا فساد و بینظمی که در دوران پیشین رواج داشت، ریشهکن شود.
در این دوران، پروژههای عمرانی آغاز شد، سیستم قضائی مبتنی بر شریعت پیاده گردید و گراف بسیاری از جرایم کاهش پیدا کرد.
ناگفته نماند که ملا محمد عمر مجاهد رحمهالله شخصاً بر پیادهسازی این اصول نظارت میکرد و همواره بر تطبیق قوانین اسلامی و اصول شریعت تأکید داشت.
با حمله اشغالگران آمریکایی و متحدانشان به افغانستان در سال ۲۰۰۱، نیروهای امارت اسلامی بخاطر جلوگیری از وارد شدن تلفات بیشتر در صفوف مردم عوام از شهرها عقبنشینی نمودند.
این عقبنشینی اما به معنای پایان مبارزه و یا آخر راه او نبود؛ چراکه امیرالمومنین ملا محمد عمر و تمام مجاهدین تحت امرش پس از عقبنشینی از شهرها به مقاومت ادامه داده و علیرغم نبود امکانات دنیوی در مقابل طاغوت عصر جانانه ایستادگی نمودند.
امیرالمومنین ملا محمد عمر هیچگاه در مقابل خواستهها و فرمایشات غرب سر تسلیم فرود نیاورد و حتی در برابر بزرگترین تهدیدهای داخلی و بینالمللی، ایستادگی نمود.
امیرالمومنین ملا محمد عمر مجاهد یک رهبر عادی نبود؛ او با وجود تواناییهای برجسته رهبری، همواره بر این باور بود که مسئولیتها باید بر اساس اصول و نه شخصیت فردی تقسیم شود و همانند دیگر رهبران دنیا، بهدنبال جلب توجه رسانهها و یا تأسیس یک شخصیت بزرگ برای خود نبود، بلکه معیار وی تطبیق شریعت اسلامی بود و بس.
سرانجام در سال ۱۳۹۲، امیرالمؤمنین ملا محمد عمر مجاهد، مؤسس امارت اسلامی و پرچمدار جهاد علیه اشغال، به سوی پروردگارش شتافت؛ این خبر دردناک اما به دلیل مصالح جهاد و شرایط خاص آن زمان، تا دو سال بعد اعلام نشد؛ سکوتیکه بخشی از تدبیر بزرگانی بود که با جان و خرد از آرمان اسلام و استقلال وطن پاسداری کردند.
امروز که امارت اسلامی دوباره در سرزمین ما حاکم شده، وظیفه هر مجاهد و مسلمان است که از امانت خون شهیدان و زحمات رهبران راستین چون ملا محمد عمر حفاظت نماید.
بهدرستی که اکنون وقت آن فرا رسیده است تا با ایمان راسخ، تقوای عملی و خدمت بیمنت به مردم، بنیانهای امارت اسلامی را مستحکم سازیم؛ نظامی که بر دوش ما چون امانتی سنگین و الهی نهاده شده و برای برپایی آن، مردان بزرگی چون ملا محمد عمر مجاهد، بیهیچ توقع دنیوی، جان خود را فدا کردند.
امروزه ما وارثان راهی هستیم که با خون هزاران شهید رنگین شده و مسؤولیت داریم تا با حفظ ارزشهای اسلامی پرچم توحید را در این سرزمین، برافراشته نگاه داریم.