یکتن از جمله شاگردان متین مدرسه عمری، رهبر دوم امارت اسلامی شهید امیرالمؤمنین ملا اختر محمد منصور تقبلهالله بود که در دوران حیات عالیقدر امیرالمؤمنین، مسئولیتهای رهبری امارت اسلامی را عملاً آغاز کرد و پس از اعلام وفات ایشان، توسط افراد معتبر اهلالحلوالعقد امارت اسلامی، علمای گرامی، پیشکسوتان جهادی و سایر شخصیتهای ملی، به عنوان رهبر جدید امارت اسلامی انتخاب شد. سپس تا لحظه شهادت با ایمان کامل، متانت و شجاعت، مسئولیت سنگین هدایت این کاروان بزرگ را به عهده گرفت.
در ادامه، نگاهی کوتاه به زندگی، کارنامهها و مبارزات او (تقبلهالله) در برابر داعش میاندازیم:
تولد:
شهید ملا اختر محمد منصور تقبلهالله فرزند الحاج محمد جان، در سال ۱۳۴۷ هجری شمسی در قریه بند تیمور، ولسوالی میوند ولایت قندهار به دنیا آمد. چون خانوادهی ایشان در منطقه خود متدین و علاقهمند به علم بودند و پدرشان شخصیتی دانشدوست داشت؛ برای تربیت صحیح او، اولین انتخابش تحصیل علوم دینی بود.
تحصیلات:
شهید منصور در هفتسالگی، به راهنمایی پدر خود در مکتب ابتدایی منطقه و کلاسهای علوم دینی مسجد قریه خود ثبتنام کرد. از همان کودکی چون نشانههای هوش، ذکاوت و بصیرت در وی آشکار بود؛ علاوه بر پدر، توسط استادان نیز تحت توجه ویژه قرار گرفت.
از آنجا که خانواده ایشان در دوران هجرت در کمپ گردیجنگل بلوچستان زندگی میکرد، بخشی از تحصیلات دینی خود را در آنجا و سپس در منطقه پنجپای گذراند. پس از آن به شهر کویته رفت و بعداً در منطقه عبداللهخان کراس در یک مدرسه دینی به تحصیل پرداخت. سپس برای ادامه علوم دینی به پیشاور رفت و در آنجا در مدارس مختلف از جمله کمپ جلوزو، به تدریس و تحصیل پرداخت.
در زمانی که وی مشغول تحصیل علوم دینی بود، قدرت سیاسی افغانستان به دست کمونیستها افتاد و مردم مجاهد افغانستان علیه آنها قیام کردند.
جهاد و مبارزه سیاسی:
در سال ۱۹۷۸ میلادی پس از حمله شوروی به افغانستان، مردم مجاهد افغانستان مقاومت اسلامی را آغاز کردند. منصور صاحب که در آن زمان ۱۸ سال داشت، بهعنوان جوانی شجاع و متعهد، آگاهانه برای دفاع از دین و میهن، راه جهاد مسلحانه علیه اشغالگران شوروی و کمونیستهای داخلی را در پیش گرفت.
وی در طول سال به تدریس علوم دینی میپرداخت و پس از پایان درسها، به جبهههای جهاد میپیوست. در سال ۱۹۸۵ برای فعالیتهای جهادی، به فرماندهی شهید قاری عزیزالله در قندهار پیوست و در منطقه پاشمول ولسوالی پنجوایی زیر نظر شخصیت مشهور جهادی، الحاج ملا محمد حسن اخوند، به مبارزه ادامه داد.
محترم منصور صاحب در عملیاتهای نظامی متعددی شرکت داشت و یکبار در سال ۱۹۷۸ در جریان حمله به یک مرکز استراتژیک روسها در قندهار، بهگونهای زخمی شد که بدنش در سیزده نقطه آسیب دید اما خداوند شفا داد. بار دیگر در می سال ۱۹۹۷ در دوران حکومت امارت اسلامی، در میدانهوایی مزارشریف زخمی و توسط مخالفان اسیر شد.
پیوستن به حرکت اسلامی طالبان:
پس از سقوط نظام کمونیستی در سال ۱۹۹۲ و آغاز جنگهای داخلی در افغانستان، منصور مانند سایر مجاهدین جبهه خود سلاح را بر زمین گذاشت و از حمایت از جنگهای ناعادلانه خودداری کرد. او به زندگی عادی بازگشت و از هرگونه فعالیت سازمانی اجتناب ورزید و به فعالیتهای علمی و تربیتی پرداخت.
در سال ۱۴۱۵ هجری قمری هنگامی که امیرالمؤمنین ملا محمد عمر مجاهد رحمهالله حرکت اسلامی طالبان را تأسیس کرد، منصور صاحب در مدرسه امینیه کمپ جلوزو پیشاور مشغول درس نزد شیخالحدیث مولوی شهابالدین دلاور و مدرس مشهور مرحوم سید قریش بابا بود و دوستان دیگری نیز داشت.
وقتی آنها از تأسیس تحریک طالبان از رادیو خبردار شدند، در میان خود مشوره کردند چند نفر را به قندهار بفرستند تا حقیقت این حرکت را بررسی کنند. دو تن از دوستان را به قندهار فرستادند و پس از اطمینان از اصالت حرکت، به دیگران اطلاع دادند که این جنبش واقعاً متعلق به طالبان و مجاهدین است.
پس از آن، منصور صاحب و یاران وی به سمت قندهار حرکت کردند. شبی که آنها به بولدک رسیدند طالبان تختهپل را تصرف کرده و به سوی قندهار در حرکت بودند. ملا اخترمحمد منصور و دوستان وی در بولدک، جلسهای تشکیل دادند و منصور را به عنوان رهبر خود انتخاب کردند سپس همه آنها تحت فرمان او به طالبان پیوستند.
انتخاب به عنوان امیر منتخب امارت اسلامی:
در ۱۴ شوال ۱۴۳۶ هجری قمری (۳۰ جولای ۲۰۱۵ میلادی)، پس از اعلام رسمی وفات امیرالمؤمنین ملا محمد عمر مجاهد رحمهالله توسط شورای رهبری امارت اسلامی، اعضای شورا همراه با علمای بزرگ و مشایخ، پس از مشورتهای طولانی، منصور تقبلهالله را بدون حضور و موجودیت وی به عنوان امیر جدید امارت اسلامی انتخاب کردند و همگی با او بیعت کردند.
مقاومت مسلحانه در برابر حمله آمریکا:
پس از حمله آمریکا به افغانستان در ۷ اکتبر ۲۰۰۱، منصور تقبلهالله جهاد مسلحانه علیه آنها را آغاز کرد. یکی از مراحل مهم جهاد او، مقاومت در برابر بمبارانهای آمریکایی در اطراف میدانهوایی قندهار و نبردهای رودررو با نیروهای آمریکایی بود. علاوه بر این، در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۸ دو بار زندان مرکزی قندهار توسط مجاهدین فتح شد که در مجموع بیش از ۱۵۰۰ اسیر مجاهد از چنگ دشمن آزاد شدند، این عملیاتها تحت مسئولیت وی انجام گرفت.
آغاز گفتگو با داعش:
در سال ۲۰۱۵ میلادی زمانی که گروه داعش ایجاد ولایت خراسان را اعلام نمود؛ ملا اختر محمد منصور (تقبلهالله) رهبر وقت طالبان نامهای به ابوبکر البغدادی رهبر داعش فرستاد، در این نامه منصور صاحب از داعش خواست که رهبری طالبان را در افغانستان بپذیرد و صفوف جهاد را متحد نگه دارد، او هشدار داده بود که تفرقه در صفوف مجاهدین دستاوردهای جهادی را نابود میکند و باعث خوشحالی کفار میگردد.
شدت اختلافات:
اگرچه منصور (تقبلهالله) تلاش کرد تا داعش را متوجه سازد که از اختلافافکنی میان امت اسلامی و خوشحالکردن کفار دست بکشد اما داعش این خواسته را نپذیرفت و نفوذ خود را در ولایتهای شرقی افغانستان گسترش داد، در برخی موارد داعش حملاتی را علیه طالبان انجام داد و سرانجام امارت اسلامی نیز جهاد در برابر آنان را آغاز کرد.
واکنش نظامی امارت اسلامی:
منصور صاحب برای جلوگیری از نفوذ داعش نیروهای ویژه یی تشکیل داد و عملیات نظامی را علیه داعش در ولایت ننگرهار آغاز نمود و پایگاههای آنان را از بین برد. امارت اسلامی اعلام کرد که داعش صفوف جهاد را متفرق میسازد و سبب بروز اختلاف میان مسلمانان میگردد.
تسلیمشدن اعضای داعش:
در پی فشارهای امارت اسلامی برخی از سران و جنگجویان داعش از این گروه جدا شدند و به امارت اسلامی پیوستند، آنان گفتند که پس از هماهنگی با رهبری امارت اسلامی و شناخت چهرهی واقعی و فاسد داعش؛ بیعت خود را با داعش شکستند و رهبری ملا اختر محمد منصور (تقبلهالله) را پذیرفتند.
ویژگیهای قیادت:
• پایبندی به وحدت: منصور (تقبله الله) برای اتحاد فرماندهان امارت اسلامی تلاش کرد و صفی واحد، منظم و متحد تشکیل داد.
• توازن میان صلح و جهاد: او تقبله الله درهای گفتگوهای صلح را باز نگه داشت اما همزمان جهاد علیه اشغالگران را ادامه داد.
• قاطعیت در برابر خوارج: منصور (تقبلهالله) موضعی قاطع در برابر خوارج گرفت که این اقدامی مهم برای حفظ اصول امارت اسلامی و وحدت امت اسلامی بود.
شهادت:
سرانجام این مجاهد مخلص و فداکار راه حق، که هنوز یک سال کامل از انتصابش به عنوان رهبر امارت اسلامی نگذشته بود؛ در تاریخ ۲۱ می ۲۰۱۶ میلادی، در حملهی هواپیمای بدون سرنشین آمریکا به مقام والای شهادت رسید، تقبلهالله.