راهبرد تبلیغاتی داعش و شبکه‌های اجتماعی! بخش نخست

نعیم باران

در چارچوب سرمایه‌گذاری‌های استخباراتی و فکری بر گروه داعش، بخش بزرگی از منابع مالی صرف این شده که چگونه بتوانند وحشت‌های داعشیان را در رسانه‌ها و مطبوعات بازتاب دهند. این تصویر هم از جنبه مثبت و هم از جنبه منفی مطرح می‌شود.

از جنبه مثبت، تلاش شده که داعش به‌عنوان یک گروه اسلامی معرفی شود؛ به آن‌ها خدمت‌گزاران اسلام گفته شود تا با استفاده از برخی ارزش‌ها و شعارهای اسلامی مانند خلافت، خلیفه و از بین بردن ساختارهای مرزی و جغرافیایی موجود، به مردم نشان دهند که اکنون باید برای حفظ و پایداری دین و ارزش‌هایشان، به این گروه بپیوندند.

آنان از آیات مبارک و احادیث به‌گونه‌ای تحریف‌شده استفاده می‌کنند و بخش‌هایی را مطرح می‌سازند که به بقای آن‌ها و حفظ منافع‌شان کمک می‌کند. متأسفانه شماری از مسلمانان ناآگاه و ساده‌لوح تحت تأثیر همین تبلیغات قرار گرفته و به این گروه ایمان آورده‌اند. اما با مشاهده اعمال و فعالیت‌های شوم آن‌ها، از این خواب وحشتناک بیدار شده‌اند، هرچند که این بیداری زمانی رخ داده که «آب از سر گذشته» و داعشی‌ها بنا به خوی وحشیانه‌شان، همین افراد را که زمانی هم‌پیمان‌شان بودند، به شکلی بسیار فجیع از میان برده‌اند.

تمامی انتشارات و رسانه‌های وابسته به داعشی‌های خوارج پر از تصاویر افراطی‌گری، خشونت و تعصبات است که زبان تهدیدآمیزی دارد و اغلب به نظر می‌رسد متن‌های ترجمه‌شده هستند، نه اصلی؛ زیرا تأمین‌کنندگان مالی آن‌ها این متون را به زبان‌های خود تهیه کرده‌اند و سپس داعش آن‌ها را با ترجمه و تفسیرهایی منطبق با منافع خویش منتشر کرده است.

در اینجا اندکی بر چگونگی جذب مردم به گروه داعش نیز خواهیم پرداخت. متأسفانه آن‌ها از وضعیت بد، اجبار و شرایط اقتصادی دشوار مردم کاملاً سوء‌استفاده کرده‌اند. به افراد جذب‌شده وعده‌ی معاش بالا، امکانات مالی و امتیازات داده‌اند که البته این وضعیت فقط چند ماه ابتدایی دوام دارد. اما بعد از آن، از آن‌ها به‌عنوان ابزار و وسیله استفاده شده و به سمت نابودی سوق داده شده‌اند.

جالب اینجاست که آن‌ها حتی معاشات خود را نه به پول محلی، بلکه به دالر و یورو اعلام می‌کنند و مبلغی بیش از پانصد دالر را برای آن تعیین کرده‌اند. از همین‌رو، شماری از جوانان بیکار این را بر رفتن به ایران یا دیگر کشورها برای کار ترجیح داده‌اند. اما همین نکته پرده از یک حقیقت تلخ برمی‌دارد و آن اینکه اعضا یا جنگ‌جویان این گروه نه باور و اندیشه اسلامی مشخصی دارند و نه پیرو انگیزه‌های مقدس و جهاد هستند، بلکه مزدوران مادی‌اند؛ آن‌هم برای کسانی که منابع و تأمین مالی آن‌ها ناشناخته است.

بخش دیگری از جذب مردم علاوه بر وعده‌های مالی و حقوق، تبلیغاتی است که به نام دین و جهاد صورت می‌گیرد. چون خود را پیرو راه جهاد و مبارزه اسلامی معرفی می‌کنند، در حالی که این ادعای ناپسند، دروغین و فریبنده‌شان با اعمال شیطانی و وحشیانه‌شان آشکار شده است.

بسیار اتفاق افتاده که فردی را گروگان گرفته‌اند و در ازای آزادی‌اش، یکی از اعضای خانواده او را به‌عنوان جنگجوی مزدور استخدام کرده‌اند و سپس گروگان را آزاد کرده‌اند.

Exit mobile version