پاکستان به‌خاطر منافع خود؛ چین را در جنگ نیابتی منطقه دخیل می‌سازد!

تبصره کنونی

روز گذشته نمایندۀ خاص چین برای افغانستان “یو ژیاؤ یونگ” در یک بیانیه خود اظهار داشت که حدود ۲۰ گروه مسلح یا تندرو در افغانستان فعال‌اند که تهدیدهای امنیتی برای چین ایجاد می‌کنند.

این اظهارات نمایندۀ چین در جریان سفرش به پاکستان مطرح شده است، روزنامۀ انگلیسی‌زبان “اکسپریس تریبیون” گزارش داده است که یو ژیاؤ یونگ روز دوشنبه به اسلام‌آباد سفر کرد و مقامات پاکستانی اسنادی را با وی شریک ساختند که گویا نشان می‌دهد افغانستان چگونه برای صلح منطقه مشکل ایجاد می‌کند.

اگر این اظهارات نمایندۀ چین به گونۀ دقیق تحلیل شود روشن می‌گردد که این موقف رسمی چین نیست بلکه برداشت شخصی نمایندۀ مذکور پس از دریافت اطلاعات، شواهد نادرست و جلسات توضیحی توسط حکومت و نهادهای پاکستانی است که اظهار نموده است.

این موضوع اکنون کاملاً واضح است که پاکستان تلاش دارد با این کمپاین تبلیغاتی علیه افغانستان اهداف خود را دنبال کند و یکی از این اهدافش نیز کسب حمایت چین برای منافع خود است و از سوی دیگر در نتیجۀ جنگ مسلحانه در بلوچستان پروژه‌های اقتصادی چین در داخل پاکستان با خطر مواجه شده‌اند و اردوی پاکستان نتوانسته است امنیت شهروندان چینی را در داخل این کشور تأمین کند.

در این پس‌منظر ناکام؛مقامات چینی خواستار استقرار نیروهای امنیتی خود برای حفاظت از شهروندان‌شان در پاکستان شده‌اند و اگر نیروهای نظامی چین در پاکستان مستقر شوند این مسئله اعتبار اردوی پاکستان را به شدت آسیب خواهد رساند.

به همین دلیل پاکستان تلاش می‌کند چین را قناعت دهد که تمام این مشکلات از جانب افغانستان ایجاد می‌شود لذا گاهی به چین و گاهی به سازمان ملل متحد و ایالات متحدۀ امریکا گزارش‌های بی‌اساس را ارائه می‌کند.

اتهاماتی که پاکستان در مورد افغانستان و ارتباط آن با چین مطرح می‌کند بی‌اساس است زیرا بحران موجود در بلوچستان نتیجۀ سیاست‌های داخلی پاکستان است، تحریک جدایی‌طلبان بلوچ از حدود دو دهه قبل آغاز شده در حالی که امارت اسلامی سه سال پیش به قدرت رسیده است.

همچنین، پاکستان تاکنون هیچ شواهد معتبری برای تأیید ادعاهای خود ارائه نکرده است، نه پاکستان و نه چین توانسته‌اند مدرکی نشان دهند که ثابت کند خاک افغانستان علیه منافع چین استفاده شده است.

اگر چین به ادعاهای بی‌اساس پاکستان در مورد افغانستان گوش دهد، این کار به سیاست خارجی چین آسیب خواهد رساند زیرا پاکستان تلاش دارد حمایت چین را برای جنگ نیابتی خود در افغانستان به‌دست آورد که این امر به بی‌طرفی چین ضرر می‌رساند.

چین باید موضع خود را در مورد افغانستان به‌طور مستقل تعیین کند و به ادعاهای پاکستان تکیه نکند، روابط تیره میان پاکستان و افغانستان و کمپاین‌های روزانۀ تبلیغاتی پاکستان نشان‌دهندۀ بی‌اعتمادی عمیق میان این دو کشور است، بنابراین بهتر است چین برای تأیید هرگونه ادعا در مورد افغانستان از منابع مستقل استفاده کند یا روابط دیپلماتیک خود را با افغانستان دیگر هم تقویت نموده و به‌طور مستقیم گفت‌وگو کند.

مقامات چینی باید درک کنند که پاکستان به خاطر منافع اقتصادی خود پس از رویداد ۱۱ سپتمبر خود را برای جنگ امریکا به کرایه داد، زمانی که امریکا در افغانستان شکست خورد و از این کشور بیرون شد، اکنون پاکستان تلاش دارد چین را برای نجات اقتصاد رو به زوال خود؛ وارد جنگ نیابتی کند.

مقامات چینی نباید بر اساس اطلاعات بی‌اساس ارائه‌شده توسط پاکستان، اظهارات یا ادعاهایی را مطرح کنند که برخلاف واقعیت‌های زمینی باشد؛ این کار به نفع همه طرف‌ها است.

Exit mobile version