اعلان خلافت از سوی داعش و پیامدهای آن! بخش نخست

ولید نظام

خلافت به‌خودی‌خود داعیه‌ای بسیار بزرگ است و خلیفه شدن نیز مسئولیتی ساده و آسان نیست؛ چنان‌که خوارج داعش ادعا می‌کنند. گروه تروریستی داعش بالاخره پرچم سیاه آراسته به کلمه توحید را در اقداماتی به کار گرفت که به قداست خلافت و مقام خلیفه آسیب وارد کرد.

در آغاز خلافت داعش، روزنامهٔ الاخبار لبنان در یک گزارش تحقیقی بیان داشت که ابوبکر بغدادی به‌عنوان رهبر داعش، به‌مدت ۱۴ ماه پیاپی تلاش کرد تا حامیان پنهانی‌اش اجازه دهند که خود را خلیفه اعلام کند و به‌عنوان شخصی نیرومند معرفی شود و چنین نشان دهد که او فقط امیرالمؤمنین مسلمانان نیست، بلکه خلیفهٔ واقعی بر روی زمین است. به‌همین دلیل، از زبان سخنگوی خود، ابو محمد العدنانی، با اعلام تأسیس خلافت، خود را خلیفه‌ای “واجب‌الطاعت” خواند.

به‌ظاهر این ادعایی بود برای زنده کردن خلافت اسلامی که نزدیک به یک قرن پیش، به‌دست آتاتورک سقوط کرده بود. هواداران او در سخنان خود مرزهای “سایس-پیکو” را فرو ریختند و دولت جدید را خلافت نامیدند؛ دولتی که قرار بود همهٔ مسلمانان را در جغرافیای قدرت خود جای دهد.

به‌ادعای داعش، بیعت با خلیفه بر همهٔ مسلمانان واجب است و هر کسی که از آن سر باز زند، مجرم و سزاوار مجازات است. العدنانی در یکی از سخنرانی‌های آن زمان گفت که: “ما شما را به انسجام دعوت می‌کنیم، اما اگر کسی نافرمانی کند، باید سر از تنش جدا شود.”

بعدتر، برخی از علمای سلفی وابسته به داعش برای این بازی سیاسی فتوا صادر کردند و گفتند که هدف خلیفه، برپایی خلافتی است که مرزها و نظام‌های اقتصادی کشورهای اسلامی را یکی کند و در برنامه‌های آینده، مسلمانان با ایجاد مراکز علمی، پوهنتون‌ها و کارخانه‌ها به قومی نیرومند در جهان تبدیل شوند. به گفتهٔ شیوخ آنان، خلیفهٔ دولت کسی است که بر روی زمین حکومت کند، نه رهبری موقتی که تنها ادارهٔ یک حکومت را به‌دست دارد.

از آن‌جا که داعش در ذات خود گروهی فریب‌کار و غارت‌گر بود، خلافت و خلیفه‌اش نیز جعلی بودند. ادعاهای آنان دربارهٔ آزادی زندانیان، تعیین والیان و قاضیان و گسترش علوم دینی، همه دروغ بود. تنها چیزی که واقعاً انجام دادند، گرفتن باج از مردم به‌نام مالیات و جمع‌آوری پول بود. آن‌ها حتی نظرات و مشاورهٔ علمای برجستهٔ عراق و شام را هم تحمل نکردند؛ انتقاد و مخالفت، برابر با مرگ بود. خلیفهٔ آنان حتی برای بیعت نیز مستقیماً نزد افراد خود حاضر نمی‌‌شد چرا که میان‌شان هیچ اعتماد واقعی وجود نداشت.

در این باره، عبدالله عزام ( غضو ناراضی داعش ) در لبنان در اظهاراتی گفت که در حال حاضر، اعلام خلافت هیچ سود و مصلحتی ندارد، بلکه زیان‌های فراوانی به اسلام وارد خواهد کرد. از همین رو، هرچه زودتر این اعلان باطل شود، بهتر خواهد بود. یکی دیگر از شیوخ سلفی نیز از داعش به‌عنوان “کنفرانس حماقت” یاد کرد و گفت این نظام حتی شبیه یک دولت عادی هم نیست؛ آن‌ها نه کارشناس اقتصادی دارند و نه تعلیمی؛ فقط یک اقدام انتحاری هستند که مسلمانان را پراکنده خواهد کرد. یکی دیگر نیز گفته بود که این خلافت نه، بلکه طرحی برای یورش و چپاول مناطق نفت‌خیز عراق و سوریه است.

Exit mobile version