غزوات رسول اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم و درس‌های گرفته‌شده از آن‌ها بخش سوم

ابو ریان حمیدی

دوم: غزوه بواط
غزوه بواط دومین غزوه در تسلسل غزوات است. در دومین سال هجرت، در ماه ربیع الاول یا ربیع الثانی، پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌وسلّم از طریق وحی آگاه شدند که یک کاروان قریش تحت رهبری امیه بن خلف در حال حرکت به سوی مکه مکرمه است. پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلّم همراه با ۲۰۰ سوار از یاران جان‌نثار خود به قصد حمله به این کاروان به سوی منطقه بواط حرکت کردند.

پرچم این غزوه سفید و حامل آن سعد بن ابی وقاص رضی‌الله‌عنه بود. چون کاروان از پیش رفته بود، اردوی اسلام بدون نبرد به مدینه بازگشت. در آن زمان امور دولتی مدینه را سعید بن مظعون رضی‌الله‌عنه که از پیشگامان مسلمانان بود، مدیریت می‌کرد.

بواط نام کوهی است که در مسیر مکه به شام قرار دارد و تقریباً در فاصله ۴۸ مایلی از مدینه است.

سوم: غزوه عشیریه
غزوه عشیریه به گفته اکثر دانشمندان سیرت، سومین غزوه در تسلسل غزوات است. این سومین لشکر اسلام بود که شامل ۲۰۰ نفر از مهاجرین به همراه پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلّم در دومین سال هجرت در ماه جمادی الاولی، به قصد مقابله با یک کاروان قریش که به سوی شام می‌رفت، از مدینه به منطقه عشیریه حرکت کردند.

در طول مسیر در میدان ابن ازهر زیر سایه درختی استراحت کردند، در آنجا غذا خوردند و نماز گذاردند. سپس دوباره در منطقه یلیل استراحت کرده و بعد به منطقه عشیریه رسیدند.

در مدینه، پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلّم ابوسلمه بن عبد الاسد رضی‌الله‌عنه را به عنوان جانشین خود منصوب کردند. چون کاروان از پیش رفته بود، نبردی صورت نگرفت و لشکر اسلام با قبیله بنی مدلج پیمان صلح بست و به مدینه بازگشت.

همان کاروان که از شام به سوی مکه می‌رفت، مسلمانان دوباره با آن روبرو شدند که این امر منجر به غزوه بزرگ بدر شد.

شبهه‌ای و پاسخ به آن:
در این سه غزوه هدف لشکر اسلام کاروان‌های قریش بود که یا از شام به سوی مکه می‌رفتند و یا از مکه به سوی شام. حالا مخالفان اسلام این شبهه را مطرح می‌کنند که چرا پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلّم کاروان‌های تجاری و غیرنظامی را هدف قرار دادند و این عمل را مغایر با اصول اسلام می‌دانند.

پاسخ این‌ست که پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلّم و یاران شان از مکه با زور اخراج شده بودند؛ اموال، خانه‌ها و باغات آن‌ها غصب شده بود. بنابراین این غزوات برای بازپس‌گیری اموال خود و یا معادل قیمت آن‌ها بود و هیچ تعرض یا تجاوزی به اموال دیگران نبود.

همین دلیل است که تا پیش از غزوه بدر، هیچ یک از انصار در این غزوات شرکت نداشتند و تمامی شرکت‌کنندگان فقط مهاجرین بودند، زیرا جنگ میان قریش و مسلمانان مهاجر بود.

Exit mobile version