نگاه مختصر به ارزش اقتصادی در ا.ا.ا

احمد عابد

اقتصاد ستون فقرات هر نظام یا جامعه‌ای محسوب می‌شود، زندگی مردم و دوام جامعه ارتباط عمیقی با ثبات اقتصادی دارد، ثبات اقتصادی اصل اساسی برای تحقق عدالت اجتماعی، ایجاد فرصت‌های شغلی و ریشه‌کن کردن فقر است. زمانی که اقتصاد قوی باشد، مردم به نیازهای اساسی زندگی دسترسی پیدا می‌کنند و این امر باعث ثبات و پیشرفت جامعه می‌شود.

قدرت سیاسی یک کشور نیز به‌طور مستقیم با توانمندی اقتصادی آن مرتبط است؛ اگر اقتصاد ضعیف باشد، مشکلات سیاسی، بغاوت‌ها و فشارهای داخلی یا خارجی افزایش می‌یابند اما اگر اقتصاد قوی باشد استحکام نظام تضمین می‌شود.

حتی برای اداره امور امنیتی و دفاعی یک نظام نیز اقتصاد قوی ضروری است، تأمین بودجه برای تجهیزات، سلاح‌ها و حفظ نیروهای امنیتی از منابع اقتصادی تأمین می‌شود.

امروزه اقتصاد در عرصه جهانی به‌قدری اهمیت پیدا کرده است که روابط بین کشورها غالباً بر اساس قدرت اقتصادی شکل می‌گیرند. کشوری که از نظر اقتصادی قدرت‌مند باشد، در سطح بین‌المللی نفوذ و توانایی همکاری بیشتری دارد.

بنابر این، زمانی که نظام اسلامی باشد، باید به امور اقتصادی بیش از سایر نظام‌ها توجه داشته باشد، امور اقتصادی در نظام اسلامی بر ارزش‌ها و اصول والایی استوار است، چرا که اقتصاد نه‌تنها ابزاری برای تأمین نیازهای مردم است، بلکه بخشی مهم از تحقق عدالت اجتماعی، رفاه، پیشرفت و اجرای احکام الهی است.

در نظام اسلامی اقتصاد باید به‌گونه‌ای مدیریت شود که نیازهای تمام مردم به‌صورت عادلانه تأمین شود، فقر و نابرابری از میان برود و جامعه بر اساس اصول اسلامی به‌سوی استقلال اقتصادی و پیشرفت حرکت کند.

به همین دلیل، امارت اسلامی افغانستان طی سه سال گذشته در حوزه اقتصادی گام‌های مهمی برداشته و دستاوردهایی داشته است که شایان ذکر هستند، این تلاش‌ها نشان می‌دهند که امارت اسلامی تلاش دارد وابستگی خود به کمک‌های خارجی را کاهش دهد و به منابع طبیعی و ظرفیت‌های داخلی خود تکیه کند. پیشرفت‌هایی که در زمینه استخراج معادن، مدیریت آب و افزایش صادرات صورت گرفته است، به‌ویژه قابل ستایش هستند.

امارت اسلامی تلاش کرده است اقتصاد افغانستان را به جای کمک‌های خارجی بر پایه‌های داخلی استوار سازد، با وجود آن‌که قطع کمک‌های بین‌المللی در ابتدا مشکلات اقتصادی شدیدی را برای افغانستان ایجاد کرد، اما استفاده مؤثر از منابع داخلی این فشار را تا حدی کاهش داد. عوائد معادن، رشد کشاورزی و افزایش صادرات نشان‌دهنده گام‌های سریع افغانستان به‌سوی خودکفایی اقتصادی است.

در دوره سه‌ساله امارت اسلامی، صادرات افغانستان از ۸۰۰ میلیون دالر به حدود ۲ میلیارد دالر افزایش یافته است. علاوه بر آن، پروژه کانال قوش‌تپه، استخراج معادن و حفظ ثبات افغانی دستاوردهای قابل توجهی به شمار می‌آیند.

رهبری و مسئولین امارت اسلامی بر این باورند که در چارچوب نظام اسلامی، اقتصاد تنها وسیله‌ای برای تأمین نیازهای مردم نیست، بلکه یک وظیفه دینی بزرگ است که برای اجرای احکام الهی به کار می‌رود و اهداف مهم و قدرت‌مندی را دنبال می‌کند.

بزرگان باور دارند که الله متعال ثروت زمین را به‌عنوان امانت در اختیار انسان قرار داده و مسئولیت مدیریت صحیح آن را بر عهده وی گذاشته است، هدف از امور اقتصادی باید تنها کسب سود نباشد، بلکه رفاه جامعه و تحقق اصول اسلامی نیز در نظر گرفته شود. به‌همین دلیل، امارت اسلامی در امور اقتصادی هرگز از رهنمودهای شرعی و اسلامی چشم‌پوشی نمی‌کند.

Exit mobile version