طاعونی به نام داعش! بخش پانزدهم

ابو هاجر الکردی

سیطره بر دیرالزور

در آغاز این سلسله یاد آوری کره بودم که وجود داعش نه تنها به نفع مجاهدین در دنیا نبود، بلکه سببی بود تا مجاهدین در هر نقطه از دنیا که پای این‌ها در آن گذاشته شده بود، تضعیف گردند، آنچه که مسلم است، بیشتر از همه، برای مجاهدین در شام خاطرات تلخی را رقم زدند.

زمانی که مجاهدین در شام، یکی پس از دیگری شهرها و قریه‌ها را به تصرف خود در می‌آوردند و میدان برای رژیم اسد تنگ و تنگ‌تر می‌شد، داعش سر بالا کرد و بیرق زهر آلود خود را بر جسم نیمه جان امت فرو کرد، ولایت دیرالزور یکی از مکان‌هایی بود که مجاهدین در سال ۲۰۱۳ توانستند بخش عمده از آن را به تصرف خود در آورند و به نوعی به نبض اقتصادی سوریه دست یافتند که می‌توانست در ادامه انقلاب و جهاد آنها مفید واقع شود؛ اما نیزه خیانت پیروان بغدادی، آنهارا مورد هجمه قرار داد و این منطقه نفت خیز و منبع مهم اقتصادی را از دست انقلابیون و مجاهدین بیرون ساخت.

وضعیت جغرافیایی دیرالزور:
دیرالزور در شرق سوریه قرار دارد و مرکز ولایت دیرالزور است، این شهر به طور خاص در کنار نهر فرات واقع شده و در سرحد با مناطق صحرایی سوریه قرار دارد، منطقه استراتژیک و مهمی است به دلیل نزدیکی به منابع آبی و موقعیت جغرافیایی خاص خود، می‌توان گفت که موقعیت دیرالزور عمدتاً به دلیل ارتباطش با نهر فرات و موقعیت سرحدی با صحرا، اهمیت پیدا می‌کند.

داعش چگونه دیرالزور را به اشغال خود در آورد؟

در اواخر سال ۲۰۱۳ و اوایل سال ۲۰۱۴، داعش بر مواضع مجاهدین در دیرالزور حمله کرد و پس از اینکه‌ صدها تن را به خاک و خون کشاند، بر قسمتی از شهر دیرالزور سیطره پیدا کرد و به مجرد سیطره بر آن، ده‌ها تن از مجاهدین را سر برید و خانواده‌های آنهارا مجبور به ترک خانه و شهر آنها کرد.
توحش و قتل را سر منشه اعمال خود گردانید و سبب شد تا مردم سراسیمه از مناطق تحت سیطره داعش فرار کرده و حتی به مناطق تحت سیطره کرده‌ها و نظام نصیری روی آورند.

سیطره داعش بر دیرالزور تداوم پیدا نکرد و همانند بسیاری از رویدادها و معاملات داعش با نظام نصیری، شهر دیرالزور در سال ۲۰۱۷ و پس از عقب نشینی داعش، به دستان نیروهای دولتی و حامی بشار اسد و افتاد و داعش همانند بسیاری دیگر از شهرها، بدون مقاومت، این شهر استراتیژیک را به نیروهای نیابتی ایران واگذار کرد.

Exit mobile version